Concert Biographie
NEDERLANDS)

Stacks Image 23
Andrew Hardy
werd geboren in Baltimore (USA) en kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn ouders. Op zijn vijftiende won hij de westrijd voor jonge solisten van het symfonisch orkest van Baltimore, met het concerto in g-klein voor viool van Max Bruch.
In 1983 won hij de speciale prijs van Isaac Stern, met zijn uitvoeringen op de ‘International American Music Competition’ wedstrijd, die gesponsord werd door de Carnegie Hall en door de Rockefeller Stichting.
Vn 1985 tot 1987 was hij eerste viool en solist bij het orkest van Fort Worth in Texas, en van 1987 tot 1990 verbleef hij in Duitsland, als solist en eerste Konzertmeister van het Folkwang Kammerorchester van Essen en als eerste Konzertmeister van het Württembergisches Kammerorchester Heilbronn.
Sinds 1990 woont Andrew Hardy in Brussel, en in 2002 werd hij genaturaliseerd tot Belg.
Hij heeft heel wat opnames gemaakt voor radio en tv, en vele CD’s opgenomen. De internationale pers was vol lof over zijn dubbele CD met alle sonates van Johannes Brahms, opgenomen samen met de pianist Uriel Tsachor, en waarvoor hij gelauwerd werd met 5 ‘Diapasons’ door het Franse tijdschrift Diapason. In 2005 werd hij laureaat van de Stichting SPES van België, waardoor hij een ambitieus opnameprogramma kon uitwerken, samen met Uriel Tsachor, een programma dat geproduced werd door ‘Les XXI ‘, door Musique en Wallonie, door Radio Musiq3, en door de Belgische regering, ter gelegenheid van de 175e verjaardag van België. Andrew Hardy is ten andere muziekdirecteur bij deze culturele organisatie XXI, die in 2000 opgericht werd om kamermuziek te brengen met internationaal befaamde musici.
In april 2006 heeft het duo Hardy-Tsachor in het bijzijn van de Belgische koninklijke familie de nieuwe concertzaal in Brussel ‘Wolubilis’ ingespeeld.
Sinds 2002 is hij jurylid bij het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel en Luik. Hij speelt op een Joseph Guadagnini uit Cremona van 1793, en ook op een nieuw instrument van 2008, dat gebouwd werddoor zijn vader de vioolbouwer Raymond Hardy.